Utazás Calabriába

🇮🇹 Utazás Calabriaba főszezonban 🇮🇹

🏖 Mint ahogy azt már megszokhattátok, minden évben elhozom nektek az aktuális utazási lehetőségeket. Mivel Calabriaban már egész jó idő van és korán indul a szezon, ezért adok pár tippet azoknak, akik nem autóval utaznak és még július előtt útnak indulnak a Paradicsom☀️ Elérkezett a nyár, a nyári vakáció és a szabadságolás időszaka, így elérkezettnek láttam az időt arra, hogy aki nem autóval indul útnak Calabriaba, azok számára egy csokorba szedve összegyűjtsem az idei utazási lehetőségeket. A légitársaságok már korábban, a Trenitalia viszont a napokban publikálta nyári menetrendjét, amely június 12-től indul és egészen szeptemberig tart. Íme tehát a rengeteg lehetőség, illetve a kéréseteknek eleget téve nem csak az odaúti, hanem a visszaúti opciókat is publikálom. 🏖

✈️ Repülővel Milánó Bergamón és Lamezia Termén át

Az egyik legegyszerűbb lehetőséget a Ryanair biztosítja, hiszen a weboldalakon és az applikációban is foglalható repülőjegy közvetlenül Budapestről Lamezia Termebe Milano Bergamoi átszállással. A nyári menetrendben Budapestről minden hétfőn, kedden, pénteken, szombaton és vasárnap biztosítja a légitársaság az eljutást Milanon keresztül Lameziaba. A legolcsóbb menetjegyek 16000 HUF-tól indulnak, a legdrágábbak 100000 HUF körül mozognak (dátum/utasszám függvényében).

✈️ Repülővel Milánó Melpensán és Lamezia Termén át

Egy ideje (az Alitalia csődje után) mind a két fapados légitársaság, a Wizzair és a Ryanair is megjelentek az olasz piacon és üzemeltetnek olasz belföldi járatokat is. Ezt az opciót kihasználva lehetőség nyílt Budapestről eljutni Lamezia Termebe Milano Malpensan keresztül is. Budapestről a Wizzair repül a malpensai repülőtérre a hét minden napján, ráadásul hétfőnként, szerdánként és péntekenként napi két járattal is. Innen a Wizzair és a Ryanair belföldi járataival elérhető Lamezia Terme repülőtere a hét minden napján. A repülőjegyek árai Budapestről Milanoba 3790 HUF-tól indulnak, Milanoból Lameziaba a Wizzair járatokra 44,99€-tól, a Ryanair járataira pedig 18,69€-tól indulnak.

✌🏻 Tipp: Mivel egyrészt a menetrend nem minden esetben a legideálisabb, illetve Milano Malpensa repülőtere nincs messze Milano belvárosától (Malpensa repülőtérről vonattal Milano Centrale 54 perces út, Milano Cadorna 38 perces út, a menetjegy mindkét állomásra 13€), így akár pénztárcakímélő megoldást, valamint további utazási élményt nyújthat egy milánói városnézéssel egybekötött calabriai utazás.

✈️ Repülővel Bécsen (Schwechaton) át

A bécsi Schwechat repülőtér a régió egyik legnagyobbjaként üzemel és ehhez igazodik a menetrendi kínálata is, mely jóval több lehetőséget kínál, mint a budapesti Liszt Ferenc Repülőtér. Ráadásul nincs messze Budapesttől, a Nyugat-Magyarországon élőknek pedig sok esetben közelebb is helyezkedik el, mint a budapesti repülőtér. A Ryanair Bécs Schwechat repülőtérről Lamezia Termebe a nyári menetrendben közvetlen járatokat üzemeltet július 3-tól szeptember 29-ig minden csütörtökön és vasárnap. A legolcsóbb jegyárak 31,79€-tól indulnak, de a főszezon közepén is 45-65€ között mozognak. Budapestről a bécsi repülőtér legegyszerűbben a Flixbusszal érhető el a Népligetből, illetve Kelenföldről és a Flixbus járatai közvetlenül a Schwechati repülőtérre viszik az utasokat. A Flixbusra a jegyárak 7598 HUF-ról indulnak. Vonattal is egyszerűen elérhető Bécs, a Keleti pályaudvarról óránként (minden óra 40 perckor) indulnak a railjet és EuroCity vonatok Kelenföld – Tatabánya – Győr – Mosonmagyaróvár – Hegyeshalom útvonalon át Bécs főpályaudvarára, ahonnan átszállás után 15 perc alatt érhető el Schwechat repülőtér. A vonatokra a jegyárak 13€-tól indulnak.

✈️ Repülővel Bolognán és Lamezia Termén át

A Ryanair Bologna és Lamezia Terme között is üzemeltet belföldi járatokat, így Budapestről bolognai átszállással is elérhető Calabria. Ezt az opciót azok számára ajánlanám, akik akár egy bolognai városnézéssel egybekötött calabriai utat terveznek, vagy akik a Tirrén-tenger varázsát összekötnék egy olcsó Adriai úttal (az adriai oldalon nagyon felkapott Rimini mindössze 1 órás útra fekszik Bolognatól), vagy épp csak repülővel utaznának, de lecsúsztak az olcsó jegyekről. Budapestről Bolognaba a Ryanair minden hétfőn, szerdán és pénteken repül a nyári menetrendben, viszont a szerdai és pénteki járatokról át lehet szállni a Ryanair Bologna-Lamezia Terme belföldi járataira. A jegyek árai Budapestről Bolognaba 4699 HUF-tól indulnak, Bolognaból Lamezia Termebe pedig 55€ körül mozognak, de 28,48€-s jegyeket is ki lehet rá fogni.

✌🏻 Tipp: Bolognából sűrűn indulnak vonatok Riminibe, illetve Ravennába és Riccionébe, amelyek felkapott adriai üdülőhelyek. (Az adriai strandoknak a Tirrén-tengerihez képest eléggé balatoni hangulatuk van.) Akár itt is el lehet tölteni pár napot, illetve Bologna városában is.

✈️🚂 Repülővel és vonattal Nápolyon át

Az egyik legegyszerűbb megoldás azok számára, akik kevésbé szeretnek repülni és nem szeretnének repülőről repülőre átszállni, vagy csak egy egyszerű megoldást keresnek budapesti indulással, esetleg felfedeznék Nápolyt és környékét (Vezúv, Capri, Ischia, Sorrento, Positano, Amalfi), vagy éppen csak gyönyörködnének egyet a festői szépségű campaniai, basilicatai és calabriai tájban, ahogy a vonat kanyarog a Tirrén-tenger partján, azok figyelmébe ajánlom ezt a verziót.

Budapestről Nápolyba a Wizzair a nyári menetrendben heti 4x, minden kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap repül, míg a Ryanair heti 6x, hétfő kivételével minden nap. A Wizzair legolcsóbb jegyárai 7690 HUF-tól indulnak, átlagban pedig 13000-25000 HUF között mozognak a nyári főszezonban. A Ryanair legolcsóbb jegyárai 8385 HUF-tól indulnak és átlagoson 11000-28000 HUF között mozognak.

Nápolyba az érkezés után (aki nem szeretne taxizni) az Alibus szolgáltatását ajánlom. A buszok 10-15 percenként indulnak a repülőtérről és a kikötőig közlekednek, közben pedig a Centralen (főpályaudvar) állnak csak meg. A jegyár 5€/fő, a menetidő 15-20 perc.

🚌 Az Alibus weboldala, ahol online is lehet jegyet venni: https://www.anm.it/index.php?option=com_content&task=view…)

Nápoly főpályaudvaráról (Centrale) a Trenitalia indít nagysebességű Freccia, illetve InterCity vonatokat Calabriaba, míg az Italo magánvasút szintén nagysebességű vonatokat üzemeltet a régiók között. A legegyszerűbben Nápolyból lamezia termei átszállással érhető el Tropea, illetve az Istenek partjának többi települése, mint Vibo Marina, Pizzo, Briatico, Zambrone, Parghelia, Santa Domenica, Ricadi(- Capo Vaticano), Joppolo és Nicotera. A főszezonban bőséges menetrendi kínálatot biztosítanak a vasúttársaságok, viszont az esti és a korai reggeli holtidőszakban nem a legjobb a menetrendi kínálat (a csatlakozások miatt), így néhány esetben a rosarnoi átszállást javaslom, így az északi irány helyett déli irányból közelíthető meg az Istenek partja. Az idei nyári menetrend egyik újítása, hogy az egyik pár nappali Róma – Nápoly – Lamezia Terme – Reggio di Calabria InterCity vonat az Istenek partján át közlekedik, így a már meglévő éjszakai InterCityNotte vonat mellett már egy pár nappali InterCity vonattal is elérhetők az Istenek partjának nagyobb települései (Vibo Marina, Tropea, Ricadi és Nicotera) átszállás nélkül.

Vibo megye központja Vibo Valentina, ahol szintén megáll a legtöbb vonat. Lamezia Termeből és Vibo Valentinaból transzferszolgáltatással is eléthetők a tengerparti települések. A jegyárak a Nápoly – Lamezia Terme útvonalra 14,90€-tól indulnak (dátum/foglaltság függvényében változnak) [sőt, az Italo nagysebességű vonataira 9,90€-ért is lehet jegyeket kapni], ehhez kell 4-5€-t számolni Lameziatól a célállomás függvényében. (A mellékelt menetrendnél a lamezia termei átszállást tüntettem fel, illetve a lameziai és viboi érkezéseket transzfer esetén. Pirossal jelöltem a rosarnoi átszállásokat!)

✌🏻 Tipp: Érdemes elővételben online megvenni az Alibusra a jegyeket, viszont a helyszínen, az autóbuszokon is meg lehet vásárolni őket. A Centralén és a mellette lévő Piazza Garibaldin rengeteg étterem és kávézó várja a turistákat. Nápoly is megér egy felfedezést, a Centrale a belváros mellett helyezkedik el, metróval minden elérhető, illetve kisebb sétával a kikötő, a belváros és az üzleti negyed is.

✈️🚂 Repülővel és vonattal Rómán át

Róma, az örök város, szokták mondani. Aki felfedezné Itália fővárosát, esetleg Róma szimpatikusabb számára, mint Nápoly, vagy épp olasz tájakon vonatozna Laziotól Calabriaig, esetleg egy éjszakát megspórolva éjszakai vonattal utazna Rómából Calabriaba akár fülkés ülőkocsiban, akár fekvőhelyes kocsiban, vagy a szállodai kényelmet nyújtó hálókocsiban, azok számára Róma az ideális választás. Budapestről Róma Fiumicino repülőtérre a Wizzair közlekedtet járatokat, főszezonban a hét minden napján, ráadásul minden hétfőn, szerdán és pénteken napi két-két (egy reggeli és egy esti) járattal. A legolcsóbb jegyárak 4490 HUF-tól indulnak, átlagosan 13000-20000 HUF között mozognak. A Ryanair Róma Ciampino repülőtérre indít járatokat, a főszezonban szintén a hét mind a hét napján, ráadásul hétfőnként 2 járat is közlekedik a magyar és az olasz főváros között. A jegyárak 8035 HUF-tól indulnak, de a legtöbb jegy ára 12000-28000 HUF között mozog.

A fiumicinoi reptérről 15 percenként indulnak (minden óra 08, 23, 38 és 53-kor) vonatok napközben Leonardo Express néven Róma Terminibe (főpályaudvarra), a menetidő 32 perc, a jegyár 14€. Emellett 15 percenként indulnak vonatok Roma Tiburtina állomásra (minden óra 12, 27, 42 és 57–kor) 48 perces menetidővel 8€-ért. Ciampino repülőtérről busszal lehet eljutni Róma Terminihez, a 45 perces út 6€-ba kerül.

Rómából a Termini főpályaudvarról és a Tiburtina állomásról egyaránt indulnak nagysebességű Freccia és Italo, valamint InterCity és annak éjszakai verziója InterCityNotte vonatok Calabriaba. Az egyik legjobb választás -saját tapasztalat alapján- az InterCityNotte éjszakai vonat, amely Torinóból érkezik és késő este indul Róma Tiburtina állomásról, amely kora reggel ér Tropeaba, így átszállás nélkül elérhető az Istenek partja (Vibo Marina, Tropea, Ricadi és Nicotera). A vonaton az olcsó, de kényelmes ülőkocsin túl fekvőhelyes kocsiban is lehet utazni (4, 6 és 8 ágyas fülkék), valamint a szállodai kényelmet biztosító hálókocsiban is, melyen 1 személyes DeLuxe fülke, valamint 2 és 4 ágyas fülkék is elérhetők. (A vonat Torinóból érkezik, olyan városokat is érint útja során felszállás céljából, mint Milánó, Reggio Emilia, Bologna, vagy épp Firenze, így aki felfedezne a nyaralása során egyéb olasz városokat, ezzel a vonattal egy éjszakát spórolva elérhető Észak- és Közép-Itáliából Calabria átszállás nélkül.) Az idei nyári menetrend egyik nagy újítása a Róma Terminiből 9:26-kor Reggio di Calabriaba induló InterCity vonat, amely a standard Lamezia – Vibo – Rosarno útvonal helyett Tropean keresztül halad az Istenek partja mentén, így Rómából, Nápolyból és Salernoból már az éjszakai vonat mellett egy nappali InterCity vonattal is közvetlenül, átszállás nélkül elérhető Vibo Marina, Tropea, Ricadi(-Capo Vaticano) és Nicotera települések. (A mellékelt menetrendben a lameziai átszállások vannak feltüntetve, illetve pirossal kiemeltem a rosarnoi átszállásos verziót is! Emellett a viboi érkezésekre is írtam egy táblázatot a transzfereseknek!) A jegyárak 15,90€-tól indulnak, de az Italo magánvasút vonataira 9,90€-ért is lehet foglalni jegyeket!

✌🏻 Tipp: Érdemes a vonatjegyeket előre megvenni a Trenitalia weboldalán, a repülő esetleges késése esetén életmentő lehet, ha az embernek nem kell sorban állnia a vonatjegyért az automatáknál. Tiburtina állomást elsősorban azoknak ajánlom, akik az InterCityNotte járattal utaznak Calabriaba, mindenki másnak Terminit ajánlom. Terminihez közel van a Trevi-kút, de a Colosseum térsége is gyorsan elérhető metróval.

✈️🚌 Repülővel és busszal Barin át

Alternatív eljutásként, illetve a egy pugliai nyaralással egybekötött calabriai nyaralásként (Adriai-tengeri nyaralással egybekötött Tirrén-tengeri nyaralás) tudom ajánlani a Barin át tartó útvonalat. Budapestről a Wizzair nyári menetrendjében minden hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken és vasárnap repül Bariba. A jegyárak 6890 HUF-tól indulnak, átlagosan 15000 HUF körül mozognak. A Ryanair minden hétfőn, szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap repül Budapestről Bariba. Bariból a Flixbus biztosít közvetlen eljutást Lamezia Termebe, illetve Reggio di Calabriaba a hét minden napján, illetve keddet leszámítva napi 2 járatot is indít. A jegyárak 9000 HUF környékéről indulnak. Emellett a Trenitalia közlekedtet egy éjszakai vonatpótló buszjáratot, amely hétfőtől péntekig közlekedik és 23:00-kor indul Bariból, 3:33-ra ér Lamezia Termebe, 4:33-kor Rosarnoba és 6:00-kor Reggio di Calabriaba. A jegyek 28,60€ körül kaphatók rá.

🚂 Vonattal Bécsen és Rómán át

Akik nem szeretnek repülni, vagy gyönyörködnének az Alpokban lenyugvó nap fényében, vagy épp a Toszkán tájban, vagy csak végigszundítanák az utat a hálókocsi szállodai környezetében, számukra tudom ajánlani a vonattal való utazást.

Budapestről a Keleti pályaudvarról, illetve Kelenföldről indul railjet xpress, illetve EuroCity vonat Tatabányán, Győrön, Mosonmagyaróváron és Hegyeshalmon át Bécs Hauptbahndohfra (főpályaudvarra), ahonnan éjszakai nightjet vonat indul Róma Termini állomásra. Rómában pedig kényelmesen át lehet szállni a Calabriaba tartó járatokra. Bár az út hosszúnak tűnik, viszont nagy része éjszaka történik, a nappali utazás során pedig a csodálatos táj panorámája kárpótolja az utast. Ami a jegyárakat illeti, ülőkocsiban a Bécs – Róma út 29,90€-ba kerül, amihez a Budapest – Bécs kiegészítő jegy 20€, viszont ennél olcsóbb jegyet is ki lehet fogni a két város között. Fekvőhelyes kocsiba a jegyek 49,90€-tól, hálókocsiba 89,90€-tól, míg DeLuxe hálókocsiba 119,90€-tól indulnak.

✌🏻 Tipp: A nyár folyamán osztrák és olasz oldalon is pályaépítési munkák zajlanak, emiatt a nightjet vonat menetrendje módosulhat, így utazás előtt mindenképp tájékozódjanak az osztrák vasút (ÖBB) weboldalán (https://www.oebb.at/ ) az aktuális menetrendről!

🚂 Vonattal Innsbruckon és Bolognán át

Akik nem szeretnek repülni, viszont megcsodálnák az Alpok vidékét, Tirol tartományt, a Brenner-hágón át vezető mesés panorámával megáldott vasútvonal szépségét, kíváncsi az észak-itáliai vidékre, Bolzano és Trento tájaira, majd Verona után és a bolognai átszállást követően az éjszakai Frecciarossa kényelmét élvezve reggel Calabriaba ébredne, azok számára ajánlom -saját tapasztalat alapján- ezt a verziót. A Budapest-Keleti pályaudvarról minden nap 6:40-kor induló railjet xpress vonat a Kelenföld-Tatabánya-Győr-Mosonmagyaróvár-Hegyeshalom-Bécs-Salzburg útvonalon át éri el Innsbruck állomást, ahol egy rövid pihenőt követően a Münchenből érkező EuroCity vonatra átszállva a Brenner-hágón át Brennero-Bolzano-Trento-Verona útvonalon keresztül érhetünk Bologna állomásra. Innen egy szintén rövid pihenőt követően a Milánóból érkező és Firenzén át Reggio di Calabriaba közlekedő éjszakai Frecciarossa kényelmét élvezve a napfelkeltét már Sapri-Paola térségében élhvezheti az utas, majd Lamezia Termebe érkezve egy gyorsa átszállást követően az Istenek partjára ér az utas. Bár az utazás hosszúnak ígérkezik, de nem kell a poggyász méretével és a kilókkal sakkozni, illetve a táj szépsége és a vonatok kényelme kárpótol mindenkit a hosszú útért. A jegyárak Budapestről Innsbruckba 38€-tól indulnak, az Innsbruck-Bologna útvonalra 29,90€-tól érhetők el Sparschiene jegyek, a Bologna-Lamezia Terme útvonalon a Frecciarossa kényelmét 39,90€-ért élvezhetjük.

✌🏻 Tipp: Aki Olaszországon belül felfedezne más régiókat és városokat vonattal és akár hosszabb távot tenne meg vonattal, azok figyelmébe ajánlom az InterRail egyországos bétleteket (https://www.mavcsoport.hu/…/nemzetko…/interrail-berletek), illetve a TrenitaliaPass bérleteket (https://www.trenitalia.com/en/offers/trenitalia-pass.html).

❗️Hasznos weboldalak:

✈️ Wizzair https://wizzair.com/

✈️ Ryanair https://www.ryanair.com/hu/hu/

🚂 Trenitalia https://www.trenitalia.com/it.html

🚂 Italo https://www.italotreno.it/it

🚌 Flixbus https://www.flixbus.hu/

🚌 Alibus https://www.anm.it/index.php?option=com_content&task=view…

🇮🇹 Ahogy Olaszországban körvonalazódik már a 🇮🇹 Remélem, hogy tudtam segíteni Nektek az utazásotok megtervezésében, viszont ha valakinek segítségre van szüksége az utazásával kapcsolatban, bátran keressen! 😊🇮🇹

Szilágyi Ádám

A menetrendek megnyitásához kattints az alábbi linkre

MENETRENDEK

Kapcsolat

Kérdésed van? Hívj telefonon:
+36 30 209-3937
vagy küldj egy üzenetet!
Bence Éva

Copyright © 2022 CalabriaVakáció – Minden jog fenntartva! Pino Design Studio