Utazás Calabriába

🇮🇹 Utazás Calabriaba utószezonban 🇮🇹

☀️ Bár a meteorológiai nyár augusztus 31-én véget ér, viszont a nyári időnek és a hőségnek a dél-olasz tájakon egyáltalán nincs vége, sőt, az időjárás most vált át az elviselhetetlen kánikulából a kellemes, de forró nyári időbe, így elérkezettnek láttam az időt arra, hogy aki nem autóval indul útnak Calabriaba, azok számára egy csokorba szedve összegyűjtsem az idei utószezoni utazási lehetőségeket. A légitársaságok nyári menetrendje rendszerint október végéig tart, a Trenitalia viszont a napokban publikálja a szeptember 12-től érvényes téli menetrendjét, amely a decemberi menetrendváltásig tart, és bár csökkentett kínálattal, ugyanakkor rengeteg naponta közlekedő vonattal és számos szezonális vonattal vág bele a késő nyári szezonba. Íme tehát a rengeteg lehetőség, illetve a kéréseteknek eleget téve nem csak az odaúti, hanem a visszaúti opciókat is publikálom. 🏖

✈️ Repülővel Milánó Bergamón és Lamezia Termen át

Az egyik legegyszerűbb lehetőséget a Ryanair biztosítja a nyári menetrendben, hiszen a weboldalakon és az applikációban is foglalható repülőjegy közvetlenül Budapestről Lamezia Termebe Milano Bergamoi átszállással.

❗️Sajnos az utolsó közvetlenül foglalható járat szeptember 1-jén közlekedik, viszont mind a Wizzair, mind a Ryanair közlekedtet napi szinten járatokat Budapest és Milano, valamint Milano és Lamezia Terme között, így ezt az opciót taglalom részletesen a következő bekezdésben.

✈️ Repülővel Milánó Melpensán és Lamezia Termen át

Budapestről a Wizzair Milano Malpensa repülőtérre naponta indít közvetlen járatokat, a Ryanair pedig Milano Bergamoba. Bergamobol Lameziaba a Ryanair közlekedtet belföldi járatokat, míg Malpensaról Lameziaba mind a Wizzair, mind a Ryanair. A repülőjegyek árai Budapestről Milanoba a Ryanairnél 6000 HUF-tól indulnak, a Wizzairnél 10.190 HUF-tól. Milanoból Lameziaba a Wizzair járatokra 14,99€ körül, a Ryanair járataira pedig 16,98€ körül mozognak az utószezoni jegyárak.

✌🏻 Tipp: Mivel egyrészt a menetrend nem minden esetben a legideálisabb, illetve Milano Malpensa repülőtere nincs messze Milano belvárosától (Malpensa repülőtérről vonattal Milano Centrale 54 perces út, Milano Cadorna 38 perces út, a menetjegy mindkét állomásra 13€), így akár pénztárcakímélő megoldást, valamint további utazási élményt nyújthat egy milánói városnézéssel egybekötött calabriai utazás.

✈️ Repülővel Bécsen (Schwechaton) át

❗️Figyelem! Az utolsó járatpár szeptember 29-én közlekedik! A bécsi Schwechat repülőtér a régió egyik legnagyobbjaként üzemel és ehhez igazodik a menetrendi kínálata is, mely jóval több lehetőséget kínál, mint a budapesti Liszt Ferenc Repülőtér. Ráadásul nincs messze Budapesttől, a Nyugat-Magyarországon élőknek pedig sok esetben közelebb is helyezkedik el, mint a budapesti repülőtér. A Ryanair Bécs Schwechat repülőtérről Lamezia Termebe a nyári menetrendben közvetlen járatokat üzemeltet július 3-tól szeptember 29-ig minden csütörtökön és vasárnap. A legolcsóbb jegyárak 18€-tól indulnak, a drágábbak 80€ körül mozognak. Budapestről a bécsi repülőtér legegyszerűbben a Flixbusszal érhető el a Népligetből, illetve Kelenföldről és a Flixbus járatai közvetlenül a Schwechati repülőtérre viszik az utasokat. A Flixbusra a jegyárak 7598 HUF-ról indulnak. Vonattal is egyszerűen elérhető Bécs, a Keleti pályaudvarról óránként (minden óra 40 perckor) indulnak a railjet és EuroCity vonatok Kelenföld – Tatabánya – Győr – Mosonmagyaróvár – Hegyeshalom útvonalon át Bécs főpályaudvarára, ahonnan átszállás után 15 perc alatt érhető el Schwechat repülőtér. A vonatokra a jegyárak 13€-tól indulnak.

✈️ Repülővel Bolognán és Lamezia Termén át

A Ryanair Bologna és Lamezia Terme között is üzemeltet belföldi járatokat, így Budapestről bolognai átszállással is elérhető Calabria. Ezt az opciót azok számára ajánlanám, akik akár egy bolognai városnézéssel egybekötött calabriai utat terveznek, vagy akik a Tirrén-tenger varázsát összekötnék egy olcsó Adriai úttal (az adriai oldalon nagyon felkapott Rimini mindössze 1 órás útra fekszik Bolognatól), vagy épp csak repülővel utaznának, de lecsúsztak az olcsó jegyekről. A jegyek árai Budapestről Bolognaba 5000-18000 HUF között mozognak, Bolognaból Lamezia Termebe pedig 19€-tól indulnak.

✌🏻 Tipp: Bolognából sűrűn indulnak vonatok Riminibe, illetve Ravennába és Riccionébe, amelyek felkapott adriai üdülőhelyek. (Az adriai strandoknak a Tirrén-tengerihez képest eléggé balatoni hangulatuk van.) Akár itt is el lehet tölteni pár napot, illetve Bologna városában is.

✈️🚂 Repülővel és vonattal Nápolyon át

Az egyik legegyszerűbb megoldás azok számára, akik kevésbé szeretnek repülni és nem szeretnének repülőről repülőre átszállni, vagy csak egy egyszerű megoldást keresnek budapesti indulással, esetleg felfedeznék Nápolyt és környékét (Vezúv, Capri, Ischia, Sorrento, Positano, Amalfi), vagy éppen csak gyönyörködnének egyet a festői szépségű campaniai, basilicatai és calabriai tájban, ahogy a vonat kanyarog a Tirrén-tenger partján, azok figyelmébe ajánlom ezt a verziót. Budapestről Nápolyba a Wizzair és a Ryanair egyaránt repül A Wizzair legolcsóbb jegyárai 10190 HUF-tól indulnak, átlagban pedig 14000-20000 HUF között mozognak a nyári főszezonban. A Ryanair legolcsóbb jegyárai 7000 HUF-tól indulnak és átlagoson 11000-18000 HUF között mozognak. Nápolyba az érkezés után (aki nem szeretne taxizni) az Alibus szolgáltatását ajánlom. A buszok 10-15 percenként indulnak a repülőtérről és a kikötőig közlekednek, közben pedig a Centralen (főpályaudvar) állnak csak meg. A jegyár 5€/fő, a menetidő 15-20 perc.

🚌 Az Alibus weboldala, ahol online is lehet jegyet venni:🚌 Az Alibus weboldala, ahol online is lehet jegyet venni: https://www.anm.it/index.php?option=com_content&task=view&id=1314)

Nápoly főpályaudvaráról (Centrale) a Trenitalia indít nagysebességű Freccia, illetve InterCity vonatokat Calabriaba, míg az Italo magánvasút szintén nagysebességű vonatokat üzemeltet a régiók között. A legegyszerűbben Nápolyból lamezia termei átszállással érhető el Tropea, illetve az Istenek partjának többi települése, mint Vibo Marina, Pizzo, Briatico, Zambrone, Parghelia, Santa Domenica, Ricadi(- Capo Vaticano), Joppolo és Nicotera. Míg a főszezonban bőséges menetrendi kínálatot biztosítanak a vasúttársaságok, az utószezonban már csökkentett kínálat jellemzi a menetrendet, főleg a Lamezia-Tropea-Rosarno szakaszon. Lamezia Termeből és Vibo Valentinaból transzferszolgáltatással is eléthetők a tengerparti települések. A jegyárak a Nápoly – Lamezia Terme útvonalra 19,90€-tól indulnak (dátum/foglaltság függvényében változnak) [sőt, az Italo nagysebességű vonataira 9,90€-ért is lehet jegyeket kapni], ehhez kell 4-5€-t számolni Lameziatól a célállomás függvényében. (A mellékelt menetrendnél a lamezia termei átszállást tüntettem fel, illetve a lameziai és viboi érkezéseket transzfer esetén. Pirossal jelöltem a rosarnoi átszállásokat!)

✌🏻 Tipp: Érdemes elővételben online megvenni az Alibusra a jegyeket, viszont a helyszínen, az autóbuszokon is meg lehet vásárolni őket. A Centralén és a mellette lévő Piazza Garibaldin rengeteg étterem és kávézó várja a turistákat. Nápoly is megér egy felfedezést, a Centrale a belváros mellett helyezkedik el, metróval minden elérhető, illetve kisebb sétával a kikötő, a belváros és az üzleti negyed is.

✈️🚂 Repülővel és vonattal Rómán át

Róma, az örök város, szokták mondani. Aki felfedezné Itália fővárosát, esetleg Róma szimpatikusabb számára, mint Nápoly, vagy épp olasz tájakon vonatozna Laziotól Calabriaig, esetleg egy éjszakát megspórolva éjszakai vonattal utazna Rómából Calabriaba akár fülkés ülőkocsiban, akár fekvőhelyes kocsiban, vagy a szállodai kényelmet nyújtó hálókocsiban, azok számára Róma az ideális választás. Budapestről Róma Fiumicino repülőtérre a Wizzair közlekedtet járatokat, a legolcsóbb jegyek 5990 HUF-tól indulnak, átlagosan 18000-25000 HUF között mozognak. A Ryanair Róma Ciampino repülőtérre indít járatokat, a jegyárak 8000 HUF-tól indulnak, de a legtöbb jegy ára 14000-28000 HUF között mozog. A fiumicinoi reptérről 15 percenként indulnak (minden óra 08, 23, 38 és 53-kor) vonatok napközben Leonardo Express néven Róma Terminibe (főpályaudvarra), a menetidő 32 perc, a jegyár 14€. Emellett 15 percenként indulnak vonatok Roma Tiburtina állomásra (minden óra 12, 27, 42 és 57–kor) 48 perces menetidővel 8€-ért. Ciampino repülőtérről busszal lehet eljutni Róma Terminihez, a 45 perces út 6€-ba kerül. Rómából a Termini főpályaudvarról és a Tiburtina állomásról egyaránt indulnak nagysebességű Freccia és Italo, valamint InterCity és annak éjszakai verziója InterCityNotte vonatok Calabriaba. Az egyik legjobb választás -saját tapasztalat alapján- az InterCityNotte éjszakai vonat, amely Torinóból érkezik és késő este indul Róma Tiburtina állomásról, amely kora reggel ér Tropeaba, így átszállás nélkül elérhető az Istenek partja (Vibo Marina, Tropea, Ricadi és Nicotera). A vonaton az olcsó, de kényelmes ülőkocsin túl fekvőhelyes kocsiban is lehet utazni (4, 6 és 8 ágyas fülkék), valamint a szállodai kényelmet biztosító hálókocsiban is, melyen 1 személyes DeLuxe fülke, valamint 2 és 4 ágyas fülkék is elérhetők. (A vonat Torinóból érkezik, olyan városokat is érint útja során felszállás céljából, mint Milánó, Reggio Emilia, Bologna, vagy épp Firenze, így aki felfedezne a nyaralása során egyéb olasz városokat, ezzel a vonattal egy éjszakát spórolva elérhető Észak- és Közép-Itáliából Calabria átszállás nélkül.) (A mellékelt menetrendben a lameziai átszállások vannak feltüntetve, illetve pirossal kiemeltem a rosarnoi átszállásos verziót is! Emellett a viboi érkezésekre is írtam egy táblázatot a transzfereseknek!) A jegyárak 15,90€-tól indulnak, de az Italo magánvasút vonataira 9,90€-ért is lehet foglalni jegyeket!

✌🏻 Tipp: Érdemes a vonatjegyeket előre megvenni a Trenitalia weboldalán, a repülő esetleges késése esetén életmentő lehet, ha az embernek nem kell sorban állnia a vonatjegyért az automatáknál. Tiburtina állomást elsősorban azoknak ajánlom, akik az InterCityNotte járattal utaznak Calabriaba, mindenki másnak Terminit ajánlom. Terminihez közel van a Trevi-kút, de a Colosseum térsége is gyorsan elérhető metróval.

✈️🚂 Repülővel és vonattal Catanian át

Alternatív eljutásként, illetve a egy szicíliai nyaralással egybekötött calabriai nyaralásként tudom ajánlani a Catanian át tartó útvonalat. Akit érdekel az Etna, megnézné Taorminat, Keresztapa rajongó, vagy kíváncsi a szicíliai életérzésre, azok számára megfelelő választás ez az útvonal. Budapestről a Wizzair és a Ryanair is indít járatokat Bariba, előző esetén a jegyárak 10190 HUF körül mozognak, utóbbinál 7000-14000 HUF között. Cataniaból a Trenitalia Rómába induló közvetlen vonataival lehet eljutni Lameziaig, melyeknek érdekessége, hogy Messina és Villa San Giovanni között komppal kelnek át a Messinai-szorosin. A jegyárak 12€ körül vásárolhatók meg.

🚂 Vonattal Bécsen és Rómán át

Akik nem szeretnek repülni, vagy gyönyörködnének az Alpokban lenyugvó nap fényében, vagy épp a Toszkán tájban, vagy csak végigszundítanák az utat a hálókocsi szállodai környezetében, számukra tudom ajánlani a vonattal való utazást. Budapestről a Keleti pályaudvarról, illetve Kelenföldről indul railjet xpress, illetve EuroCity vonat Tatabányán, Győrön, Mosonmagyaróváron és Hegyeshalmon át Bécs Hauptbahndohfra (főpályaudvarra), ahonnan éjszakai nightjet vonat indul Róma Termini állomásra. Rómában pedig kényelmesen át lehet szállni a Calabriaba tartó járatokra. Bár az út hosszúnak tűnik, viszont nagy része éjszaka történik, a nappali utazás során pedig a csodálatos táj panorámája kárpótolja az utast. Ami a jegyárakat illeti, ülőkocsiban a Bécs – Róma út 29,90€-ba kerül, amihez a Budapest – Bécs kiegészítő jegy 20€, viszont ennél olcsóbb jegyet is ki lehet fogni a két város között. Fekvőhelyes kocsiba a jegyek 49,90€-tól, hálókocsiba 89,90€-tól, míg DeLuxe hálókocsiba 119,90€-tól indulnak.

✌🏻 Tipp: Aki Olaszországon belül felfedezne más régiókat és városokat vonattal és akár hosszabb távot tenne meg vonattal, azok figyelmébe ajánlom az InterRail egyországos bétleteket (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/nemzetkozi-utazas/interrail-berletek), illetve a TrenitaliaPass bérleteket (https://www.trenitalia.com/en/offers/trenitalia-pass.html).

❗️Hasznos weboldalak:

✈️ Wizzair https://wizzair.com/

✈️ Ryanair https://www.ryanair.com/hu/hu/

🚂 Trenitalia https://www.trenitalia.com/it.html

🚂 Italo https://www.italotreno.it/it

🚌 Flixbus https://www.flixbus.hu/

🚌 Alibus https://www.anm.it/index.php?option=com_content&task=view&id=1314

A menetrendek megnyitásához kattints az alábbi linkre

MENETREND TÁBLÁZATOK

Kapcsolat

Kérdésed van? Hívj fel telefonon:+36 30 278 9582
vagy küldj egy üzenetet!

Bence Éva