Utazás Calabriába

🇮🇹 Utazás Calabriaba előszezonban 🇮🇹


☀️ A nyár hivatalos kezdetéig még közel két hónapot várnunk kell, de a tavasz egyre jobb idővel kecsegtet idehaza, ami azt jelenti, hogy a dél-olasz tájakon már érezni a nyár szelét, nemcsak a hangulatában, hanem a hőmérsékletben is. Az időjárás most vált át a kellemes, (itthon megszokott) nyári időre, az elviselhetetlen kánikula viszont még várat magára. A Tirrén-tenger hőmérséklete is folyamatosan emelkedik, lassan fürdésre is alkalmas lesz, így elérkezettnek láttam az időt arra, hogy aki nem autóval indul útnak Calabriaba, azok számára összegyűjtsem az idei előszezoni utazási lehetőségeket.🏖️

🚦A légitársaságok nyári menetrendje már március 31-én életbe lépett, a vasúttársaságok is bővített kínálattal várják az utasokat a júniusi nyári menetrendváltásig, ahogy az autóbuszokat üzemeltető cégek is frissítették kínálatukat. Íme tehát a rengeteg utazási lehetőség és tipp egy csokorba szedve! 🏝️

📝Az Excel táblázatokat is frissítettem, próbáltam egyszerűbb jelmagyarázatot készíteni. 👉🏻 Az átszállási időknél figyelembe vettem a reptéri transzferidőt és a járatkésések lehetőségét is! 📊 Újdonságként idén már megjelenik minden lehetőségnél a teljes utazási költség becsült kalkulációja is, ezzel megkönnyítve utazás és az utazási költségek tervezést! 😊

✈️ Repülővel Bécs Schwechat-on át

👉🏻 Az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb megoldás. A bécsi Schwechat repülőtér a régió egyik legnagyobbjaként üzemel és ehhez igazodik a menetrendi kínálata is, mely jóval több lehetőséget kínál, mint a budapesti repülőtér. Ráadásul nincs messze Budapesttől, a Nyugat-Magyarországon élőknek pedig sok esetben közelebb is helyezkedik el és gyorsabban is el lehet jutni ide. A Ryanair Bécs Schwechat repülőtérről Lamezia Termebe a nyári menetrendben idén is heti háromszor közlekedtet közvetlen járatokat április 6-tól október 26-ig minden hétfőn, csütörtökön és szombaton. 🆕 Újdonságként a nyári főszezonban június 3-tól szeptember 24-ig sűrítésként kiegészül a kínálat egy keddi járatpárral is!

💶 A legolcsóbb jegyárak 18€-tól indulnak, átlagosan 25€-40€ között mozognak, a legdrágább jegyekért viszont az előszezonban még 70€-t, a nyári hónapokban 110€-t is elkér a légitársaság.

✌🏻Érdemes tehát áprilistól júniusig, vagy augusztus végétől utazni és kihasználni a legjobb ajánlatokat. Illetve akik a főszezonban szeretnének utazni, nekik érdemes minél előbb lefoglalni a jegyeket, amíg az árak a telítettségtől függően nem emelkednek drasztikusan!

🚌 Budapestről a bécsi repülőtér legegyszerűbben a Flixbusszal érhető el, ami a Népligetből indul, Kelenföldön az Etele téren is megáll és közvetlenül Bécs-Schwechat repülőtérre érkezik. Jelenleg napi 8, viszont nyáron napi 11 autóbusz közlekedik a két végállomás között kora reggeltől késő estig.

💶 A Flixbusra a jegyárak 5599-nál kezdődnek, átlagosan 6800-10400 HUF között mozognak.

🚂 Vonattal is egyszerűen elérhető Bécs: a Keleti pályaudvarról 5:40-20:40-ig óránként indulnak railjet és EuroCity vonatok Kelenföld, Tatabánya, Győr, Mosonmagyaróvár (és nem minden esetben Hegyeshalom) megállásokkal Bécs főpályaudvarára; valamint a Regiojet magánvasút is közlekedtet vonatokat napi 4 járatot a Déli pályaudvarról és Kelenföldről indulva Bécs főpályaudvarára. Innen a fél óránként induló railjet vonatokkal 15 perc alatt érhető el a schwechati repülőtér.💶 A MÁV-START (és ÖBB) vonataira a jegyárak 2. osztályon 13€-tól indulnak, átlagosan 17-25€ között mozognak. A Regiojet 2. osztályú “Low cost” jegyárai Budapest-Bécs között 9€-tól indulnak, átlagosan 12-16€ között mozognak, de a Standard, Relax és Business osztályokon is ki lehet fogni 15-30€ közti jegyeket! Ausztriában a bécsi főpályaudvar és a schwechati repülőtér között 4,40€-ért lehet jegyet váltani!

🚖 Ami pedig az érkezést illeti, a lameziai reptérről kérhetünk transzfert akár a vasútállomásig, akár Tropeaba, vagy autót is lehet bérelni, illetve busszal 5 perces út az állomás (a buszok egész nap félóránként járnak), gyalog 15 perc. Lamezia Terme Centraleből pedig vonattal érhető el az Istenek partja, közvetlenül vonatok indulnak Pizzo, Vibo Marina, Briatico, Zambrone, Parghelia, Tropea, Santa Domenica, Ricadi-Capo Vaticano, Joppolo és Nicotera településekre.

📊 Összességében tehát a teljes utazás költségét 1 főre akár 35€-ból, oda-vissza 70€-ból ki lehet hozni, ha időben lefoglaljuk a jegyeket! Azonban ha a legolcsóbb jegyek elfogytak, akkor is 50-70€/út/fő, vagyis összesen 100-140€-val kell számolni az útiköltség kapcsán!

✈️ Repülővel Milánó Bergamón és Lamezia Termen át

👉🏻 Az idei nyári menetrendben a Ryanair már heti 13 járatot üzemeltet Budapest és Milano Bergamo között, szombaton napi egy, a hét többi napján két közvetlen járat indul a két repülőtér között. Bár a bergamoi repülőtér kisebb, mint a malpensai, átszálló utasoknál ez mégis előny lehet, hiszen nem kell annyit gyalogolni a beszállítókapuk között, viszont a kínálat (főleg a fapados) folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Milano-Bergamo és Lamezia Terme között a Ryanair napi 2-3 járatot üzemeltet, így Budapestről bergamoi átszállással is könnyen elérhető Lamezia.

❗️Régebben lehetett foglalni repülőjegyet közvetelnül Budapestről Lameziaba bergamoi átszállással, viszont sajnos ez a lehetőség két éve megszűnt (a Ryanair “point-to-point” légitársaság, ami annyit jelent, hogy csak A-ból B-be visz), így külön kell lefoglalni a Budapest-Bergamo és a Bergamo-Lamezia jegyeket.

💶 Ami a jegyárakat illeti, a Budapest-Bergamo útvonalon a legolcsóbb jegyek 5900 HUF-ról indulnak, átlagban 8000-26000 HUF között mozognak, míg a Bergamo-Lamezia útvonalon 20€-ba kerülnek a legolcsóbb jegyek, átlagosan 20-45€ között mozognak, a főszezon kezdetén már 75-105€-t is elkér a légitársaság, viszont még itt is ki lehet fogni az olcsóbb jegyeket!

📊 Összességében tehát a teljes utazás költségét 1 főre akár 40€-ból, oda-vissza 80€-ból ki lehet hozni, ha időben lefoglaljuk a jegyeket! Azonban ha a legolcsóbb jegyek elfogytak, akkor is 50-100€/út/fő, vagyis összesen 100-200€-val kell számolni az útiköltség kapcsán!

✈️ Repülővel Milánó Melpensán és Lamezia Termen át

👉🏻 Budapest és Milano Malpensa között eddig csak a Wizzair indított naponta közvetlen járatokat, azonban idén újdonságként a nyári menetrend kezdetétől már a Ryanair is megjelent a piacon, szombat kivételével naponta indít közvetlen járatokat a két repülőtér között! Malpensaról Lameziaba idén nyáron a Ryanair és az easyjet repül (míg az ITA Airways, vagyis az olasz nemzeti légitársaság a Milanohoz legközelebb fekvő Linate repülőtere és Lamezia között repül) naponta többször is.

💶 A repülőjegyek árai Budapest és Malpensa között a Wizzairnél 7490 HUF-ról indulnak, átlagosan 12000-28000 HUF között mozognak (de bőven találni 16000 HUF környéki árakat is), a Ryanairnél 6000 HUF-ról indulnak, átlagosan pedig 6000-25000 HUF között mozognak. Ami a Malpensa-Lamezia utat illeti, a Ryanair 17€-t kér a legolcsóbb jegyekért, de átlagosan is 20-75€ között mozognak az előszezoni jegyárak, a főszezonban már 80-130€-t is elkérhetnek a jegyekért. Az easyjet jegyei 9300 HUF-ról indulnak, átlagosan 14000-34000 HUF között mozognak az árak.

📊 Összességében tehát a teljes utazás költségét 1 főre akár 37€-ból, oda-vissza 74€-ból ki lehet hozni, ha időben lefoglaljuk a jegyeket! Azonban ha a legolcsóbb jegyek elfogytak, akkor is 50-135€/út/fő, vagyis összesen 100-270€-val kell számolni az útiköltség kapcsán!

✌🏻 Tipp: Mivel egyrészt a menetrend nem minden esetben biztosítja a legkedvezőbb átszállásokat (várakozási időket), illetve Malpensa repülőtere nincs messze Milano belvárosától (Malpensa repülőtérről vonattal Milano Centrale 54 perces út, Milano Cadorna 38 perces út, a menetjegy mindkét állomásra 13€), így akár pénztárcakímélő megoldást, valamint további utazási élményt nyújthat egy milánói városnézéssel egybekötött calabriai utazás!

✌🏻 Elsősorban a kalandvágyókhoz és Itália szerelmeseihez szólva még egy tipp: Milano Centrale pályaudvarról a Trenitalia napi 4 közvetlen Frecciarossa vonatot üzemeltet Reggio di Calabriaba, az Italo magánvasút pedig napi 2 vonatpárt. A piaci árazás miatt ezekre a járatokra is ki lehet fogni olcsó jegyeket és bár az út hosszú (Lameziaig 8 és fél óra), a gyönyörű olasz tájakon át száguldó vonaton az utazás élménye kárpótol mindenért!

✈️ Repülővel Bolognán és Lamezia Termen át

👉🏻 Budapest és Bologna között a Ryanair repül csütörtök kivételével naponta, ahogy Bologna és Lamezia Terme között is a Ryanair járatait lehet igénybe venni, így Budapestről bolognai átszállással is elérhető Calabria. Ezt az opciót azok számára ajánlanám, akik akár egy bolognai városnézéssel egybekötött calabriai utat terveznek, vagy akik a Tirrén-tenger varázsát összekötnék egy Adriai úttal (az adriai oldalon nagyon felkapott Rimini, Ravenna és Riccione mindössze 1 órás útra fekszik Bolognatól), vagy épp csak repülővel utaznának, de lecsúsztak az olcsó jegyekről.

💶 A jegyek árai Budapestről Bolognaba 6700 HUF-ról indulnak, javarészt 20000 HUF körül mozognak, viszont a jellemően 10000-50000 HUF közötti összegeket kérnek el érte. Bolognaból Lamezia Termebe 16€-tól repül a Ryanair, átlagosan viszont 30-55€ közötti összegeket kell fizetni az útért.

📊 Összességében tehát a teljes utazás költségét 1 főre akár 36€-ból, oda-vissza 72€-ból ki lehet hozni, ha időben lefoglaljuk a jegyeket! Azonban ha a legolcsóbb jegyek elfogytak, akkor is 80-155/út/fő, vagyis összesen 160-310€-val kell számolni az útiköltség kapcsán!

✌🏻 Tipp: Bolognából sűrűn indulnak vonatok Riminibe, illetve Ravennába és Riccionébe, amelyek felkapott adriai üdülőhelyek. (Az adriai strandoknak a Tirrén-tengerihez képest eléggé balatoni hangulatuk van.) Akár itt is el lehet tölteni pár napot, illetve Bologna városában is.

✈️🚂 Repülővel és vonattal Nápolyon át

👉🏻 Az egyik legegyszerűbb megoldás azok számára, akik kevésbé szeretnek repülni és nem szeretnének repülőről repülőre átszállni, vagy egy egyszerű megoldást keresnek budapesti indulással, esetleg felfedeznék Nápolyt és környékét (Vezúv, Capri, Ischia, Sorrento, Positano, Amalfi), vagy éppen gyönyörködnének egyet a festői szépségű campaniai, basilicatai és calabriai tájban, ahogy a vonat kanyarog a Tirrén-tenger partján, azok figyelmébe ajánlom ezt a verziót.

✈️ Budapestről Nápolyba a Wizzair és a Ryanair is egyaránt repül, így naponta akár többször is elérhető Campania központja.

💶 A Wizzair legolcsóbb jegyeinek árai 10390 HUF-ról indulnak, átlagosan 14000-30000 HUF között mozognak, míg a Ryanair a legolcsóbb jegyekért 8200 HUF-ot kér el, átlagoson a jegyár 18000-30000 HUF között mozog.

🚌 Nápolyba az érkezés után (aki nem szeretne taxizni) az Alibus szolgáltatását ajánlom. A buszok 10-15 percenként indulnak a repülőtérről és a kikötőig közlekednek, közben pedig egyetlen helyen a Centralen, vagyis a főpályaudvaron állnak csak meg. 💶 A jegyár 5€/fő, a menetidő 15-20 perc. 👉🏻 Az Alibus weboldala, ahol online is lehet jegyet venni: https://www.anm.it/index.php?option=com_content&task=view…

🚂 Nápoly főpályaudvaráról (Centrale) a legegyszerűbben és a leggyorsabban a Trenitalia üzemeltetésében lévő nagysebességű Freccia vonatokkal (Frecciarossa/Frecciargento), illetve az Italo magánvasút nagysebességű járataival lehet eljutni Lamezia Termebe, illetve Reggio di Calabriaba. Ezen kívül a Trenitalia InterCity járataival és regionális (személy)vonataival lehet utazni Nápolyból Calabriaba. A legegyszerűbben Nápolyból lamezia termei átszállással érhető el Tropea, illetve az Istenek partjának többi települése: Vibo Marina, Pizzo, Briatico, Zambrone, Parghelia, Santa Domenica, Ricadi-Capo Vaticano, Joppolo és Nicotera. Az előszezonban már sűrűbben közlekednek a vonatok, azonban az igazi áttörést a júniusi menetrendbővítés hozza el.

💶 A jegyárak Nápoly és Lamezia Terme között az Italonál 16,90€-tól indulnak, javarészt 20-30€ között mozognak, míg a Trenitalia járataira 14,90€-t kérnek a legolcsóbb jegyekért, átlagosan pedig 20-35€-t. Lameziaból az Istenek partjának települései 4-5€-ért érhetők el a célállomás függvényében.

📊 Összességében tehát a teljes utazás költségét 1 főre akár 45€-ból, oda-vissza 90€-ból ki lehet hozni, ha időben lefoglaljuk a jegyeket! Azonban ha a legolcsóbb jegyek elfogytak, akkor is 70-120/út/fő, vagyis összesen 140-240€-val kell számolni az útiköltség kapcsán!

✈️🚂 Repülővel és vonattal Rómán át

👉🏻 Róma, az örök város, szokták mondani. Aki felfedezné Itália fővárosát, esetleg Róma szimpatikusabb számára, mint Nápoly, vagy épp olasz tájakon vonatozna Laziotól Calabriaig, esetleg egy éjszakát megspórolva éjszakai vonattal utazna Rómából Calabriaba akár fülkés ülőkocsiban, akár fekvőhelyes kocsiban, vagy a szállodai kényelmet nyújtó hálókocsiban, azok számára Róma az ideális választás.

✈️ Budapestről Róma Fiumicino repülőtérre a Wizzair naponta indít járatokat, míg a Ryanair Róma Ciampino repülőtérre repül szintén naponta.

💶 A legolcsóbb jegyek a Wizzair fiumicinoi járatára 8290 HUF-ról indulnak, átlagosan 10000-30000 HUF között mozognak. A Ryanair ciampinoi járatára a jegyárak 5900 HUF-ról indulnak, de a legtöbb jegy ára 8000-28000 HUF között mozog.

🚂 A fiumicinoi reptérről 15 percenként indulnak (minden óra 08, 23, 38 és 53-kor) vonatok napközben Leonardo Express néven Róma Terminibe (főpályaudvarra), a menetidő 32 perc, a jegyár 14€. Emellett 15 percenként indulnak vonatok Roma Tiburtina állomásra (minden óra 12, 27, 42 és 57–kor) 48 perces menetidővel 8€-ért.

🚌 Ciampino repülőtérről busszal lehet eljutni a leggyorsabban Róma Terminihez, a 45 perces út 6€-ba kerül.

🚂 Rómából a Termini főpályaudvarról és a Tiburtina állomásról egyaránt indulnak nagysebességű Freccia és Italo, valamint InterCity és éjszakai InterCityNotte vonatok Calabriaba. ✌🏻 Az egyik legjobb választás -saját tapasztalat alapján- az InterCityNotte éjszakai vonat, amely Torinóból érkezik és késő este indul Róma Ostiense állomásról Reggio di Calabriaba. A vonat kora reggel ér Tropeaba, így átszállás nélkül elérhető az Istenek partja (Vibo Marina, Tropea, Ricadi és Nicotera). A vonaton az olcsó, de kényelmes ülőkocsin túl fekvőhelyes kocsiban is lehet utazni (4, 6 és 8 ágyas fülkék), valamint a szállodai kényelmet biztosító hálókocsiban is, melyen 1 személyes DeLuxe fülke, valamint 2 és 4 ágyas fülkék is elérhetők. (A vonat Torinóból érkezik, olyan városokat is érint útja során felszállás céljából, mint Genova, La Spezia, Pisa, vagy épp Livorno, így aki felfedezne a nyaralása során egyéb olasz városokat, ezzel a vonattal egy éjszakát spórolva elérhető Észak- és Közép-Itáliából Calabria átszállás nélkül.)

💶 A legolcsóbb jegyárak mind a Trenitalia, mind az Italo vonataira 20€-tól indulnak, átlagosan 25-45€ között mozognak, ha időben lefoglaljuk őket!

📊 Összességében tehát a teljes utazás költségét 1 főre akár 50€-ból, oda-vissza 100€-ból ki lehet hozni, ha időben lefoglaljuk a jegyeket! Azonban ha a legolcsóbb jegyek elfogytak, akkor is 60-130/út/fő, vagyis összesen 120-260€-val kell számolni az útiköltség kapcsán!

✈️🚂Repülővel és vonattal Catanian át

👉🏻 Alternatív eljutásként, illetve a egy szicíliai nyaralással egybekötött calabriai nyaralásként tudom ajánlani a Catanian át tartó útvonalat. Akit érdekel az Etna, megnézné Taorminat, Keresztapa rajongó, vagy kíváncsi a szicíliai életérzésre, azok számára megfelelő választás ez az útvonal.

✈️ Budapestről a Wizzair június 14-ig heti négyszer, június 17-től viszont naponta repül Cataniaba, a Ryanair ezzel szemben végig heti négyszer közlekedik a két város között.

💶 A Wizzair legolcsóbb jegyárai 9490 HUF-nál kezdődnek, átlagosan 14000-33000 HUF között mozognak. A Ryanair legolcsóbb jegyei 5900 HUF-ról indulnak, átlagosan 10000-30000 HUF között mozognak.

🚂 Cataniaból a Trenitalia közlekedtet vonatokat Messinan és Villa San Giovannin át Rosarnoba és Lamezia Termebe, ahonnan egy átszállással elérhető az Istenek partjának valamennyi települése. (Bár az utazás 5 órát vesz igénybe, de ebbe az is bele van kalkulálva, hogy Messina és Villa San Giovanni között kompon kel át a vonat.)

💶 A jegyek árai 15-35€ között mozognak.

📊 Összességében tehát a teljes utazás költségét 1 főre akár 35€-ból, oda-vissza 70€-ból ki lehet hozni, ha időben lefoglaljuk a jegyeket! Azonban ha a legolcsóbb jegyek elfogytak, akkor is 65-110/út/fő, vagyis összesen 130-220€-val kell számolni az útiköltség kapcsán!

✈️🚂Repülővel és vonattal Barin át

👉🏻 Alternatív eljutásként, vagy egy pugliai nyaralással egybekötött calabriai nyaralásként tudom ajánlani a Barin át tartó útvonalat. Akit érdekel a Dél-Adria, a Jón-tenger, ellátogatna a híres Polignanoba, vagy megnézné Leccet, azok számára megfelelő választás ez az útvonal.

✈️ Budapestről Bariba a Wizzair heti ötször száll fel, a Ryanair pedig heti hatszor, naponta biztosítva az eljutást a két város között.

💶 A Wizzair legolcsóbb jegyárai 10390 HUF-nál kezdődnek, átlagosan 12000-32000 HUF között mozognak. A Ryanair legolcsóbb jegyei 7900 HUF-ról indulnak, átlagosan 12000-36000 HUF között mozognak.

🚂 Bariból Lameziaba vonattal csak tarantoi, reggioi vagy catanzaroi átszállással lehet eljutni, viszont -éjszakai vonat híján- a Trenitalia közvetlen éjszakai autóbuszjáratot üzemeltet, ami Bariból 23:00-kor indul, Lameziaba hajnal 4:00-kor, Reggo di Calabriaba 6:10-kor érkezik.

💶 A jegyek árai a vonatokra 25-50€ között mozognak, míg az éjszakai autóbuszra 28,50€-ért kínálnak jegyet.

🚌 Bari és Lamezia között a Flixbussal is lehet utaznj, amj napi legalább egyszer, de van hogy háromszor is jár a két város között.

💶 A legolcsóbb jegyek 6799 HUF-ért kaphatók, átlagosan pedig 7799-13999 HUF között mozognak a jegyárak.

📊 Összességében tehát a teljes utazás költségét 1 főre akár 40€-ból, oda-vissza 80€-ból ki lehet hozni, ha időben lefoglaljuk a jegyeket! Azonban ha a legolcsóbb jegyek elfogytak, akkor is 55-120/út/fő, vagyis összesen 110-240€-val kell számolni az útiköltség kapcsán!

🚂 Vonattal Bécsen és Rómán át

👉🏻 Akik nem szeretnek repülni, vagy gyönyörködnének az Alpokban lenyugvó Nap fényében, elmerülnének a Toszkán tájban, vagy csak végigszundítanák az utat a hálókocsi szállodai környezetében, számukra tudom ajánlani a vonattal való utazást.

Budapestről a Keleti pályaudvarról, illetve Kelenföldről indul railjet xpress, illetve EuroCity vonat Tatabányán, Győrön, Mosonmagyaróváron és Hegyeshalmon át Bécs Hauptbahndohfra (főpályaudvarra), ahonnan éjszakai nightjet vonat indul Róma Termini állomásra. Rómában pedig kényelmesen át lehet szállni a Calabriaba tartó járatokra. Bár az út hosszúnak tűnik, viszont nagy része éjszaka történik, a nappali utazás során pedig a csodálatos táj panorámájának látványa kárpótolja az utasokat. Ami a jegyárakat illeti, ülőkocsiban a Bécs – Róma út 39,90€-ba kerül, fekvőhelyes kocsiba a jegyek árai 49,90€-tól, hálókocsiba 89,90€-tól, míg DeLuxe hálókocsiba 119,90€-tól indulnak.

✌🏻 Tipp: Aki Olaszországon belül felfedezne más régiókat és városokat vonattal és akár hosszabb távot tenne meg vonattal, azok figyelmébe ajánlom az InterRail egyországos bétleteket (https://www.mavcsoport.hu/…/nemzetko…/interrail-berletek), illetve a TrenitaliaPass bérleteket (https://www.trenitalia.com/en/offers/trenitalia-pass.html).

A menetrendek megnyitásához kattints az alábbi linkre

MENETREND TÁBLÁZATOK

Kapcsolat

Kérdésed van? Hívj fel telefonon:+36 30 278 9582
vagy küldj egy üzenetet!

Bence Éva