A kenyér napja

La Giornata del Pane, a kenyér napja

Ez az egész napos programunk a calabariai hagyományok teljes tárházát mutatja be a kovászos kenyérsütésen keresztül. Házigazdánk Franca Crudo, az Asfalantea Hagyományőrző Egyesült igazgatója.

A reggeli órákban érkezés után megdagasztjuk a kenyértésztát, melyhez több, mint 80 éves “lievito madre” kerül kovászként. Utána, amíg megkel a tészta a helyi hagyományokkal ismerkedhetünk meg. Meglátogatjuk a múzeumot és a nevezetesebb helyeket a környéken.

Visszatérés után befűtjük a kemencét és focaccia sütéssel kezdünk. A kisült focacciát előételként fogyasztjuk, majd bevetjük a megkelt kenyereket a kemencébe.

Míg a kenyerek sűlenk, egy igazi calabriai vidéki ebédet fogyasztunk el. Cserépedényben sült bab, gnocchi, nduja, kemencés paprika és paradicsom, oliva bogyó, gomba és az elmaradhatatlan Cipolla Rossa di Tropea; semmi nem hiányzik a gazdagon terített asztalról. Helyi borral olthatja mindenki a szomját, olyan borral, amit nem kapni a tarttoriákban, mert ez a bor ősi calabriai módszerrel készült és csak itt szolgálják fel.

Ebéd közben és után a vendéglátóink népdalokat énekelnek és tarantella is felcsendül harmonika kísérettel.

Az ebéd végeztével kivesszük a kemencéből a megsült kenyereket és azt is megkóstoljuk. Mindenki vihet belőle haza.

Ez a fakultatív program betekintést nyújt egy letűnt kor nehéz, de a nehézségeivel együtt is szép mindennapjaiba.

Kapcsolat

Kérdésed van? Hívj fel telefonon:+36 30 278 9582
vagy küldj egy üzenetet!

Bence Éva